آموزش Viewport در تری دی مکس
برای آموزش نرمافزارهای مختلف آشنایی با محیط نرمافزار اولین قدم برای آموزش است که شما باید با محیط نرمافزار و نوار ابزارها، پنلها و دیگر قسمتهای نرمافزارها به خوبی آشنا شوید تا بتوانید با تسلط بیشتر شروع به آموزش ابزارها و روشهای ترسیم در نرمافزارها کنید. نرمافزار تری دی مکس نیز نرم افزاریست با محیطی نسبتا شلوغ که باید ابتدا با قسمتهای مختلف نرمافزار تری دی مکس به خوبی آشنا شوید و بعد به سراغ ابزارهای مدلسازی موجود در این نرمافزار بروید. یکی از اولین قسمتهایی که در نرمافزار تری دی مکس مشاهده میکنید و با آن زیاد سر و کار دارید قسمتviewport در تری دی مکس است که باید با تنظیمات ویوپورت تری دی مکس به خوبی آشنا شوید.ویوپورت تری دی مکس بدون شک بیشترین قسمت تری دی مکس است که با آن درگیر خواهید بود.
Viewport در تری دی مکس چیست
قبل از این که به سراغ قسمتهای مختلف و تنظیمات Viewport بروید باید با کاربردViewport در تری دی مکس آشنا شوید.
Viewportدر تری دی مکس به دریچه دیدی گفته میشود که به کاربران این امکان را میدهد تا ترسیمات خود رادر چهار جهت مشاهده کنند که به هر یک از آنها یک ویوپورت گفته می شود که هر یک از این چهار پنجره یک جهت و یا زاویه دید را برای شما به نمایش میگذارند که شامل چهار بخش نمای perspective ، نمایfront، نمایleft، نمای Top که نماهای دوبعدی هستند و به ترتیب از زوایای رو به رو ، چپ و بالا سوژه را برای شما به نمایش میگذارد که به مجموعه این نماها اصطلاحا view port گفته می شود.
در این قسمت شما میتوانید با کلیک کردن روی هر یک از این ویوپورت ها، نمای مورد نظر برای انجام ترسیمات را انتخاب کنید که با کلیک روی آنها کادری زرد رنگ برای شما به نمایش گذاشته خواهد شد. همچنین شما میتوانید با قرار دادن نشانگر موس روی کادر زرد رنگ و با حرکت دادن موس ابعاد Viewport خود را تغییر دهید ویوپورت خود را کوچکتر یا بزرگتر کنید.
شما میتوانید بعد از تغییر ابعاد Viewport در صورتی که از ایجاد تغییرات پشیمان شدید با قرار دادن نشانگر موس روی قسمت ویوپورت و راست کلیک کردن روی گزینه Reset Layout کلیک کنید و تغییرات ایجاد شده را ریست کنید تا به حالت اولیه بازگردد.
تغییر چیدمان viewport در تری دی مکس
همانطور که متوجه شدید و در قسمتهای قبل توضیح دادیم viewport به صورت پیش فرض در 4 قسمت چیدمان شده است. نرمافزار تری دی مکس 14 چیدمان را در اختیار شما قرار داده تا چیدمان اختصاصی مورد نظر خود را برای انجام ترسیمات انتخاب و حتی میتوانید طراحی کنید برای تغییر چیدمان در نرمافزار تری دی مکس دو روش وجود دارد.
روش اول:
برای تغییر چیدمان viewport در تری دی مکس در این روش میتوانید روی این [+] آیکون که در هر ویوپورت قرار دارد کلیک کنید و از منوی باز شده گزینه Configure Viewports انتخاب کنید سپس پنجره ای برای شما باز خواهد شد که از بخش Layout میتوانید یکی از 14 چیدمان را انتخاب کنید.
روش دوم :
دومین روش برای تغییر چیدمان ویوپورت در تری دی مکس از طریق Viewport Layouts tabs است که در پایین صحفه تری دی مکس شما قرار دارد و که با کلیک روی آن میتوانید چیدمان مورد نظر خود را انتخاب کنید که به ترتیب در ستون سمت چپ قرار میگیرند که با راست کلیک روی هر کدام امکان حذف و ذخیرۀ چیدمان ویوپورت در فایل برای شما میسر میشود.
جابجایی در viewport
هر یک از این چهار قسمت ویپورت، یک زاویه دید و نما را به شما نشان میدهند که شما میتوانید از طریق 2 روشهایی نمای Viewport خود را تغییر دهید
1. برای تغییر نمای در ویوپورت باید روی نمای فعال کلیک کنید و از منوی بازشده نمای مورد نظر خود را انتخاب کنید.
2. دومین روش تغییر نما از طریق کلید های میانبر است که میتوانید به راحتی بازدن کلید میانبر وارد نمای مورد نظر شوید و ترسیمات خود را انجام دهید.
تغییر نمای در viewport با کلیدهای میانبر
برای تغییر نما دید در ویوپرت میتوانید از کلید های میانبر زیر استفده کنید.
Perspective 😛
Top view :T
Bottom view :B
Front view :F
Left view :L
Camera view :C
Orthographic view :U
نکته:
شما میتوانید با استفاده از کلید میانبر Alt+W ویوپورت فعال خود را به حالت تمام صفحه دربیاورید همچنین میتوانید با ثابت نگهداشتن کلید Windows و زدن کلید Shift بین ویوپورتها سوئیچ کنید.
حالات مختلف نمایش در viewport

نوع نمایش احجام سه بعدی در وایپورت ها نیز قابل تنظیم است و هر کدام از حالات انتخابی ویژگی های مختص به خود را دارند.برای فعال کردن این حالات روی گزینه داخل کروشه سوم( […] [perspective] [+] ) از منتها علیه بالا و سمت چپ وایپورت کلیک راست کنید تا پنجره گزینه برایتان نمایان شود.
حالت realistic در تری دی مکس: در این حالت، بافت های اعمالشده به موضوعات، واقعگرایانه و بالاترین کیفیت سایهپردازی و همچنین نورپردازی میشوند.
Facets: جزییات وجوه مدل هارا صرفنظر از تنظیمات هموارسازی آنها، به نمایش درمیاورد.
Bounding Box: کادری را نمایش میدهد که دربرگیرندهی تمامیت حجمی موضوع است.
Flat Color: در این نوع سایهپردازی، موضوعات بارنگهای هموار و بدون رعایت نورپردازی به نمایش درمیآیند، گرچه سایه نرمی از موضوعات نیز دیده میشود.
Hidden Line: در این روش، موضوعات بدون رنگ و با حذف خطوط پشتی نمایش داده میشوند.
حالت clay در تری دی مکس : مدل هارا به رنگ قرمز مایل به قهوهای نمایش میدهد.
Model Assist: این مدل سایهپردازی شباهت خاصی به Default Shading دارد اما در اینجا قطعات سهضلعی تشکیلدهندهی مدل را نمیبینید. هرچند به تصویر کشیدن نمونهای از این نوع سایهپردازی در اینجا کار سادهای نیست اما دستکم با مقایسه بازتاب نور روی انگشتان مدل در دو دریچهی دید شاید بتوانید درکی از Model Assist به دست بیاورید.
سطوح پرداختکاری موجود در منوی فرعی Stylized
Graphite: در این سبک نمایشی، گویی مدلها با گرافیت (مغز مداد مشکی) رسم شدهاند.
Color Pencil: در این سبک نمایشی، گویی مدلها بامداد رنگی رسم شدهاند.
Ink: در این سبک نمایشی، گویی مدلها با مرکب مشکی رسم شدهاند.
Color Ink: در این سبک نمایشی، گویی مدلها با مرکب رنگی رسم شدهاند.
Acrylic: در این سبک نمایشی، گویی مدلها با نوعی پلاستیک به نام آکریلیک رسم شدهاند.
Pastel: در این سبک نمایشی، گویی مدلها با خمیر رنگی رسم شدهاند.
Tech: واژهی Tech، برگرفته از کلمات Technical Drawing است و به معنی ترسیم فنی است.
WireframeOverride:فقط لبههای وجوه تشکیلدهندهی موضوعات را (آنهم بدون اثرات نورپردازی) نشان میدهد. کلید میانبر مربوط به این دستور F3 است.
Edged Faces: گرچه این دستور یک روش پرداخت به شمار نمیرود، اما وقتیکه از روشهای نامبرده شده استفاده میکنید، ابزار Edged Faces، لبهی وجوه تشکیلدهندهی موضوعات را نیز نمایش میدهد. برای اجرای این دستور، از کلید میانبر F4 نیز میتوانید استفاده کنید.